Akrilik Boya
Akrilik boya resim boyaları arasında son dönem boya endüstrisinin teknolojisiyle geliştirilmiş olmasına rağmen oldukça rağbet edilen ve sanatseverler, öğrenciler, profesyonel ressamlar tarafından tercih edilen bir resim tekniğidir.
Akrilik Boya Nedir?
Bu boyaların en büyük avantajı yağlı boya kıvamına sahip olmasına rağmen ve yağlı boya ile resim yapıyor hissi vermesine rağmen su bazlı olmasıdır. Su ile inceltilebilir ve temizlenebilir. Dolayısıyla da yağlı boyaya göre daha az toksiktir ve solunması sağlığa zararlı değildir. bu özelliği nedeniyle bu boyalar çocukların kullanımına da oldukça uygundur. Bu boya çeşidi aynı zamanda içerdiği pigmentlerin daha esnek yapıda olması nedeniyle yağlı boyaya göre ışık, nem ve toz gibi dış etkenlere karşı daha dirençlidir. Toz, nem ve ışığa dayanıklılığı daha yüksek olmasının yanında uzun yıllar canlılığını ve parlaklığını korur. boya resim yüzeyinde tamamen kuruduktan sonra uygun bir vernik ya da cila ile verniklendiğinde daha da uzun süre dayanır.
Tüm bu özelliklerinden dolayı kullanım alanı oldukça geniş ve yaygındır. Profesyonel ressamlar, resim sanatına yeni başlayanlar, sanatsal hobi uygulamaları yapanlar ve ahşap boyama ile ilgilenen ev kadınları ve resim ile ilgilenen çocuklar için bu resim tekniği idealdir. Pürüzsüz ve krem kıvamına sahip olan boya aynı zamanda fiyat olarak da diğer boyalardan uygun ve hesaplıdır. Dolayısıyla bu resim tekniğinin avantajları oldukça fazla sayıdadır. birçok resim öğrencisi resim sanatında ilk çalışmalarına bu resim tekniği ile başlar.
Akrilik Boya Nasıl ve Nerede Kullanılır?
Bu boya türü ahşap, seramik, cam, kağıt, kanvas, karton, plastik, keten ve kumaş gibi birçok farklı resim yüzeyine uygun olması nedeniyle el sanatlarının ve hobi çalışmalarının vazgeçilmezidir. Yağlı boyaya göre çok daha kısa sürede kuruması ve üzerinde kolay rötuş yapılabilmesi de diğer avantajlarındandır. 1940’lı yıllarda boya kimyası endüstrisinin gelişmesine paralel olarak, evlerin boyanmasına uygun bir boya çeşidini piyasaya sunmak amacıyla geliştirilen bu boya zamanla sanatsal alana dahil olmuştur. 1940’lardan sonraki dönemde, kullanımındaki kolaylık ve fiyat kalite performansının oldukça yüksek olması nedeniyle sanat alanında da yaygın bir kullanım sahasına kavuşmuştur. Kuruduğunda suya dayanıklı bir film tabaka oluşturur.
Akrilik boya nasıl kullanılır? Bu boyaya özel ahşap, seramik ya da plastik paletlere sürülen krem kıvamındaki akrilik boya fırça yardımıyla direkt olarak zemine uygulanabildiği gibi su ile açılıp sulu boya kıvamına getirilen ya da akrilik yardımcılar ile karıştırılmak suretiyle resim zeminine uygulanır. Bu fırçalar sulu boya yapmaya da uygun fırçalar olduğundan su tutma kapasiteleri yüksektir ve resim yüzeyine boyayı kolaylıkla yayma özelliğine sahiptirler. Fırçalar boya ve suyu kıllarının arasında uygun bir süre tutarak kağıda yedirinciye kadar bekletirler. hobi çalışmalarınızda bu türden kaliteli doğal ya da sentetik kıllara sahip fırçalar kullanmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Akrilik Boya Fiyatları
İyi bir akrilik boya seti uygun bir palet ve sulu boya fırçasının yanı sıra kaliteli, ince çekilmiş pigment ve doğal ya da sentetik bağlayıcılardan imal edilmiş tüp boyalar içermelidir. Akrilik boya fiyatları hammadde kalitesine ve içeriğin özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak suluboya, guaj, yağlı boya gibi diğer boya fiyatlarına göre genelde daha hesaplıdır. Puhu Sanat’ın engin deneyimiyle siz değerli müşterilerimize sunduğumuz resim kategorimiz dünyanın en kaliteli markalarını bulundurmakla birlikte Türkiye’de üretilen yerli ve milli firmaların markalarını da içermekte olduğundan her tür ihtiyaca karşılık verecek niteliktedir.
Artdeco özellikle sanatsal hobi alanında faaliyet gösterenlerin aklına ilk gelen boya markalarından biridir. özellikle sanatsal hobi dünyasının çeşitli alt dallarında sanat icra eden resim ve hobiseverlerin sıklıkla tercih ettiği bir markadır. Bunun yanında Schmincke’nin farklı fiyat ve kalite seçenekleriyle piyasaya sunduğu Primacryl, Academie Akrilik ve Kolej boya serilerinin tüm renkleri Puhu Sanat’ta! Pebeo, Talens Amsterdam, Winsor Newton, Pelikan Plaka boyası, Daler Rowney ve tüm bunların yanında en çok tutulan hobi boyalarından biri olan Cadence boyaları sitemizin resim bölümünde değerli sanatseverlerin ilgisini beklemektedir. Bu boya çeşitleri ve diğer sanat malzemelerinin hepsini bir arada bulabileceğiniz nadir platformlardan biri Puhu Sanat’tır. Akrilik boya ahşapta kullanılır mı demeyin! Ünlü Türk sanat malzemeleri firması Cadence ahşap ve ev aletleri boyama tutkunlarının vazgeçilmez tercihlerindendir.
Amsterdam akrilik serisi ise resim kurslarına devam eden öğrencilerin en çok kullandığı boya çeşitidir. Bu boyaların fiyatları fiyat kalite performansı açısından en uygun seçenekleriyle sanatseverlerin ilgiyle takip ettiği Puhu Sanat adresinde bulunmaktadır. Akrilik boya bozulur mu sorusu aklına gelen birçok müşterimiz için şunu belirtmeliyiz ki iyi bir boya uygulandığı yüzeyde uzun yıllar parlaklık ve canlılığını koruyabildiği için ağaç çalışmaları, cam, kumaş, karton, ahşap ve plastik yüzeylerin boyanması gibi yöntemler de bu resim tekniğiyle geliştirilmiştir.
Akrilik boya çalışmaları için başlangıç seti ile 250 gram ağırlığın üstünde kaliteli bir kağıt üzerinde evde ya da doğada resim yapabilirsiniz. Puhu Sanat’ın geniş yelpazeli resim kategorisinde ayrıca dökme tekniğini de uygulayabilmeniz için gerekli akrilik pouring medium çeşitlerine de ulaşabilirsiniz. Pouring medyumu ile ebru sanatında elde edilen desenlere benzer desenleri bu boyalar ile elde edebilirsiniz. Bir bardak içinde medyum ile boya karıştırıldıktan sonra direk resim yüzeyine bardaktan karışımın dökülmesiyle uygulanan bu teknik, son dönemde birçok sanatseverin severek uyguladığı bir resim yapma yöntemidir.
Bu resim tekniğinde boya tabakasının çabuk kuruması nedeniyle resmi icra eden sanatçının fırçasını hızlı kullanması gerekebilir. Zira, resmin bir kısmı yapılırken diğer kısmı kurumaya başlayabilir. Sonradan yardımcı malzemeler kullanarak resme rötuş yapmak yerine, resmin yapım aşamasında hızlı davranılması bu resim tekniğinin uygulamaları için daha doğru olacaktır. Dolayısıyla, çoğu zaman bir avantaj olarak görülen erken kuruma, kimi durumlarda negatif sonuçlar doğurabilir.
Akrilik Boya Nasıl Temizlenir?
Öte yandan bu boyalar kuruduğunda sert bir film tabakası oluşturduğundan, resim çalışması bittikten sonra kullanılan fırça, palet, su kabı, boya tüpü gibi malzemeler ılık bir su ve yumuşak bir kumaş yardımıyla temizlenmelidir. Çünkü bu boya türü aynen guaj boyalar gibi su bazlı bir boya türüdür. Bu sayede, bir sonraki çalışmada bu malzemeleri kolaylıkla kullanabilirsiniz. Puhu Sanat uzun yıllardır elde ettiği sanat malzemesi alanındaki deneyimlerine dayanarak sanatseverlere resim malzemelerinin temizliği ve özenli kullanılması konusunda tavsiyelerde bulunagelmiştir. Özellikle yüksek fiyatlara alınmış kaliteli fırçalar mutlaka resim çalışması bittikten sonra temizlenmelidir. Fırça temizleme için kimi medyumlar da üretilmiştir. iyi temizlenmeyen fırçaların kılları zamanla deforme olarak su tutma kapasitelerini yitirirler.
Akrilik boya ile uygulanabilen çok farklı resim teknikleri aşağıdaki gibidir:
-
Kuru fırça tekniği
-
Yıkama tekniği
-
Noktalama tekniği
-
Sıçratma tekniği
-
Baskılama tekniği
-
Palet bıçağı tekniği
-
Detaylandırma tekniği